Košík 0 Kč
Celková cena:
0 Kč
Počet produktů:
K pokladně Košík je prázdný Zboží v košíku

    Jižní Afrika

    Jsou tu téměř dokonalé podmínky pro pěstování vinné révy. Podnebí je tu středozemského typu, je však chladnější díky studenému Benguelskému prouduz Antarktidy omývajícímu západní pobřeží Antarktidy. Jsou tu časté deště, a to hlavně v zimních měsících. Roční úhrn srážek se liší podle topografie. V lednu je průměrná teplota 22,5 stupňů Celsia. Vane zde slavný vítr Cape Doctor, před kterým révu chrání hory. Může zabránit hnilobě a perenospoře, ale také by mohl pocuchat mladou révu. Nadmořská výška zde činí 0-1100 metrů nad mořem.  Půda je tu velmi rozmanitá, od štěrkových základů po těžké písčitojílovité půdy břidlicovitého, pískovcového a žulového původu. Vinice jsou pouze na nejhlubší, vlhkost zadržující půdě a místa pro ně se vybírají právě podle možnosti zavlažování.

    V dnešní době se vinařství začíná orientovat více k modrým odrůdám než dříve, ale stále činí bílá vína 82% celkové produkce. Dominují zde hlavně Chenin Blanc, Sultana a Alexandermuskat. Část se jich zpracovává na výrobky podobající se portským vínům nebo sherry – tedy vesměs vínům, po nichž se poptávka snižuje. Polovinu vyvážených vín tvoří Bulk Wines. Jsou to sudová vína nižších jakostních tříd.  Celkově se tu vypěstuje opravdu mnoho révy, je zde však problém s jakostí. Navíc je tu hlavně černé a barevné obyvatelstvo, které víno téměř nepije. Roční produkce je asi 9 milionů hektolitrů, ale domácí spotřeba činí pouze 9 litrů na osobu za rok. Zvyšuje se hlavně produkce Chardonnay, Sauvignonu Blanc, Merlotu, Cabernetu Sauvignon a Ryzlinku rýnského. Za posledních 50 let byl naopak pokles vín Cinsault.

    Platí zde Jihoafrický vinařský zákon o označování etiket. Dává záruky týkající se odrůdy, ročníku a původu vína. Oblasti původu, které se mohou na etiketě objevit, můžeme rozdělit do tří skupin. Mezi největší viniční plochy zde patří Olifants River, Klein Karoo, Breede River Valley a Pobřežní region. Regiony se dělí na menší okresy, nejvýznamnější z nich jsou Stellenbosch, Paarl a Swartland. A okresy se dále dělí na okrsky, kterými jsou například Elgin a Walker Bay.

    Stellenbosch

    District Stellenbosch je centrem jihoafrického vinařského průmyslu, představuje nejznámější a krajinářsky nejhezčí vinařskou oblast. Pochází odsud 15% porostní plochy révy Jižní Afriky.  Z toho dvě třetiny jsou osázeny bílým vínem, i když je zdejší klima vhodné především pro modré odrůdy. Vinice se pnou po horských svazích a zvlněných nížinách. Letní vítr Cape Doctor zde ochlazuje podnebí, tím udržuje hrozny v chladu a částečně je chrání před nemocemi. Léta jsou zde o něco teplejší než v Bordeaux, zimy přinášejí srážky. Lze tu rozlišit 90 různých půdních formací, od lehkých a písčitých na dně západního údolí k těžších půdám na svazích hor a zvětralé žule na úpatí pohoří Simonsberg. Centrem tohoto regionu je město Stellenbosch. Nachází se v něm Wine & Spirits Board, což je jihoafrický vinařský úřad. Dále je zde státní pokusný vinařský podnik i Stellenbosch Farmers‘ Winery a Bergkelder, což jsou dvě nejdůležitější vinařství a velkoobchodní podniky zároveň. Z červených odrůd se tu pěstuje Cabernet Sauvignon a Pinotage. V chladnějších oblastech, které se nachází ve vyšší nadmořské výšce, kde se projevují Atlantické větry, se pěstuje také Sauvignon a Chardonnay. Obecně jsou vína z této oblasti dobrá, chuťově intenzivní a kyselá. Pod Stellenbosch patří oficiálně pět okrsků. Simonsberg-Stellenbosch se nachází severozápadně od města Stellenbosch a pěstuje se tam jak bílé, tak i červené víno. Bottelary je typická oblast pro Shiraz. Devon Valley má vinohrady ve tvaru podkovy. Dále Papegaaibergneboli Papouščí hora není až tak významným okrskem, odrůdy zde nejsou příliš světoborné. Jonkershoek Valley má vinice pouze na svazích. Nejlepší chuť mají z tohoto distriktu kabernety.

    Worcester
    Worcester je největší vinařská oblast Jihoafrické republiky. Zaobírá 20 000 hektarů. Svou východní hranici sdílí s Paarl, západně pak s Little Karoo. Nalezneme ho na horním toku řeky Breede. Většina révy se zde pěstuje právě při pobřeží této řeky. Původně zdejší vinná réva sloužila především pro výrobu brandy. Podnebí je zde velmi teplé a suché. Ročně zde spadne pouhých 250 milimetrů srážek. To znamená, že je zde nutné zavlažování, čím více je daná oblast na východě, tím více je tu potřeba. Základem zdejších půd je pískovec Table Mountain a úrodná červená břidlice Little Karoo. Dále zde nalezneme půdy aluviální a vápencové. Systém produkce je zde založen na vinařských družstvech. Mění se zde směsi odrůd, místa vinohradů, přístup pěstitelů i styly vín. Hlavními pěstovanými odrůdami jsouChenin Blanc a Colombard, lehce za nimi pak Chardonnay, Sauvignon blanc, Cabernet a Shiraz. Pro vína určená k brzké konzumaci se zde někdy používají dubové třísky i piliny v kvasných nádržích, které vínu přidávají na chuti.


    Souhlas s použitím souborů cookies

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Další informace

    Nastavte souhlasy, souhlasím s:

    Potvrdit výběr
    Souhlasím s použitím všech souborů cookies
    Nastavení

    Opravdu chcete vyprázdnit košík?